Известно е със своите минерални бани още от Възраждането. Селището е със статут на курорт от 1967 г. и предлага отлични възможности за балнеолечение. Много от почивните станции на бившите стопански обединения бяха разположени тук, а сега са преустроени в съвременни места за отдих. Климата на Шипково е умерен – мека зима и прохладно лято, със средногодишна температура около 10°С. Намира се от 700 м до 999 м надморска височина.

     Минералният извор в курорт Шипково (на 2 км от селото) с температура 38°С и дебит - 4 - 10 л/сек. създава чудесни условия за балнеолечение. Водата му лекува бъбречни, чернодробни и стомашни заболявания, хипертония, заболявания на нервната система. Водата се предлага и бутилирана в различни разфасовки от местната бутилираща компания.

      От Шипково започват и едни от най-вълнуващите еко – пътеки, водещи към Старопланиските върхове. В района се предлагат възможности за любителите на спортния лов в едродивечовите стопанства Рибарица и Априлци, както и възможност да се организира превоз и да се наеме ски учител за скиори и сноубордисти.


      ИНФОРМАЦИЯ  ЗА ЛЕЧЕБНИТЕ СВОЙСТВА НА МИНЕРАЛНАТА ВОДА
      В РАЙОНА на с. Шипково

                               
      В Курорта се намират три минерални извора и няколко сондажа. Минералната вода е от групата на сулфатно-калциево-магнезиевите, с варираща температура от 180°С до 350°С. Лечението с минерална вода се извършва чрез пиене и балнеолечение. Химичният й състав я прави подходяща за лечение на няколко групи заболявания.

      ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА НА МИНЕРАЛНАТА ВОДА В с. ШИПКОВО
      Курортът е известен със своите лековити минерални води още от Възраждането. Шипковската минерална вода е подобна на водите във Видел и Контролсвил (Франция), Кианчано (Италия), Лостфорд  (Швейцария). Тук е единственото действащо находище на сулфатно-калциева вода в България.

      В Курорта сега има  няколко сондажа и минерални извора. Минералната вода е от групата на сулфатно-калциево-магнезиевите и е с варираща температура от  180°С до 350°С. Използва се за различни цели. Част от нея се използва за пиене, балнеолечение, бутилиране и за плувните басейни.

Лечението с минерална вода се извършва по два основни начина - пиене и балнеолечение.
Изворните сондажни води са различни по състав и предназначение. Добре е  да знаете всяка вода за какви заболявания е подходяща.

- Минерален извор от сондаж L-28 
Водата се причислява към слабо солените минерални води. Изворната й температура е  180°С. Предназначение: водата се използва за  вътрешно приложение (пие се по лекарско предписание) - при хронични заболявания на стомашно-чревния тракт, чернодробно-жлъчни заболявания, хронични язви, гастрити, колити, жлъчно - каменна болест, уратни камъни в бъбреците, след хепатитни състояния.

- Минерален извор от сондаж L-36
Предназначение: водата се използва за външно приложение за лечебни процедури - тангенторен масаж, ползване на басейн. Лекува следните заболявания на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система (мрежа от нерви), артрози, артрити, неврити, дископатии, плексити, състояния след фрактура на костите.

Химичен състав на водата от сондаж  L-36
Аниони (мл/л)   Катиони (мл/л)
F 1,3   Li 0,02
SE 3,5   Na 13,4
SO4 122,6   K 1,7
HCO3 207,5   Mg 21,8


- Минерален извор от сондаж L-2
Минералната вода от този водоизточник се използва за бутилиране на Натурална Минерална вода „Шипково”.
Лечебно-профилактичните свойства на минералната вода се определят от комплексното действие на нейните лечебни фактори – налични химични компоненти и специфично действащи съставки (сулфатни, хидрокарбонатни, калциеви, натриеви и магнезиеви йони), персистирането на радий 265, както и на нейната хипотоничност.
Водата се препоръчва за използване при питейно балнеолечение  и балнеопрофилактика, като оказва благоприятно въздействие при следните заболявания:
- обменно-еднокринни ( подагра, диабет)
- стомашно-чревни (хронични гастрити, гастродуоденити, язвена болест, ентероколити, следоперативни състояния и др.)
- жлъчно-чернодробни (жлъчно-каменна болест, хронични холецистити, холангити, холангиохепатити, дискинезии на жлъчнити пътища, следоперативни състояния и др.)

За питейно балнеолечение и балнеопрофилактика са необходими спазването на строго определени методики и дозировки (количеството на приетата вода, температура и начин на приемане, продължителност на лечебно-профилактичния курс).

При използване за инхалационно приложение оказва благоприятно въздействие при следните заболявания:
- горни дихателни пътища (ринити, фарингити, ларингити и др.)
- белия дроб (бронхити, състояния след пневмонии и др.)

При използване за външно балнеолечение и балнеопрофилактика, оказва благоприятно въздействие при следните заболявания: опорно-двигателния апарат , нервната система, кожни проблеми и др.

 В центъра на Курорта има чешма, от която текат четири вида води. Събрани са на едно място за по-голямо удобство на решилите да пият или да си налеят. Водите са:
- За лекуване на неврологични и очни заболявания ( по лекарско предписание)
- За лекуване на стомашни, бъбречни и  чернодробни заболявания (по лекарско предписание)
- Планинска изворна вода
- Трапезна минерална вода

Важно е да знаете, че лечебният ефект при пиенето на минералните води, приети през храносмилателната система, е по-бърз в сравнение с балнеолечението. Това се дължи на непосредствения контакт на минералните вещества и радиоактивните елементи с течната среда на организма.

При лечението чрез пиене на минералната вода е необходимо да се знаят няколко основни правила:
1. Минералните води се пият винаги преди хранене, на глътки.
2. Възможно е някои минерални води да имат слабително действие, това е индивидуално.
3. При транспортирането на минерална вода, съдовете трябва да са добре затворени, в противен случаи има вероятност да намалее лечебният й ефект.
4. Най-вече общите препоръки при пиенето на водата са да се пие 30-60 минути преди хранене по 200-250 мл.
5. При първоначална консумация на лековитите минерални води е желателно да се започне с прием от 2-3 глътки през първите няколко дни, а през следващите дозата да се увеличава постепенно, докато се достигне до 200-250 мл.
6. Някои минерални води не са подходящи за хора, които имат язвени и гастритни здравословни проблеми.
7. Желателно е преди продължителна консумация на минерална вода, все пак да се посъветвате със специалист.

 
 
 
  За да видите в пълен размер кликнете За да видите в пълен размер кликнете За да видите в пълен размер кликнете За да видите в пълен размер кликнете За да видите в пълен размер кликнете За да видите в пълен размер кликнете За да видите в пълен размер кликнете За да видите в пълен размер кликнете За да видите в пълен размер кликнете За да видите в пълен размер кликнете За да видите в пълен размер кликнете   
 
 
   
   
  GMT 07:31 | CET 08:31 | Шипково 09:31
Начало | Изпрати на приятел | Хотели в Шипково | Резервация
©2013 Семеен Хотел Shipkovo. | All rights reserved.
Created by it design adv.
home